Juramantul lui Achilie – serial TROIA 15

Dupa ce Patrocle, cel mai bun prieten al lui Achilie, este omorat prin ajutorul lui Apollo de catre Hector (Apollo ii zboara coiful si ii zdrobeste armele, apoi un ostean troian ii implanta sulita pe la spate si mai apoi Hector il ucide cand deja Patrocle era in agonia mortii), Achilie juruie mortului sa-i aduca la rug trupul lui Hector si sase perechi de troieni din cei mai nobili, printi din vita nobiliara, pe care sa-i ucida in cinstea lui.
Si asta si face. Il omoara pe Hector dupa ce il fugareste in jurul cetatii de trei ori. Inainte de asta, insa, ii prinde pe cei doisprezece tineri troieni pe care-i face prizonieri:
“(…) Ahile obosindu-si in urma
Bratul de-atata macel si-alege vr’o doispre’ce tineri
Vii de la rau sa razbune cu ei pe ucisul Patroclu.
Dansul ii scoate din apa-ngroziti ca si puii de ciute,
Mainile-n spate le leaga cu bine-croite curele,
Care le-avea fiecare pe hainele lor suflecate,
Si la tovarasi ii da sa-i aduca legati la corabii (…)
Doispre’ce tineri voinici, feciori de fruntasi de la Troia,
El cu arama-i jertfi, cruzime cumplita, si-n urma
Focul aprinse, ca vasnica-i para sa mistuie totul.” (este vorba de rugul lui Patroclu)
Pe monumentul de la Adamclisi apar ipostazele unor prizonieri de razboi legati cu mainile la spate de niste copaci (stejari, asa cum se vorbeste si in Iliada).

Cand am fost la Adamclisi nu am fotografiat tot, de, eram mai tanar si la trup curat. Insa am cercetat net-ul si prizonierii prezentati in partea superioara a monumentului in metopele originale sunt in numar de unsprezece. Probabil unul s-a pierdut sau s-a distrus.
Monumentul reconstituit in forma de astazi prezinta metope goale in partea superioara si poate nici zidarilor sai, contemporani zilelor noastre, nu le era prea clar de ce sunt circa 24 de locasuri cu tema prizonierului legat cu mainile la spate de copac si totusi nu au existat decat 11 sau 12 metope originale cu aceasta tema.
In colajul de mai jos unul din ei se repeta, respectiv figura 3 in figura 8. Altfel, ii aveti prezenti pe restul din cei doisprezece prizonieri troieni jertfiti la rugul lui Patroclu. Cam asa aratau oamenii de mai bine de acum 3000 de ani de la Deva.