Rascumpararea trupului lui Hector – serial TROIA 16

Zeii incep sa se manie ca Ahile nu reusea sa-si potoleasca setea de razbunare si tarase lesul lui Hector de trei ori cu carul in jurul mormantului lui Patrocle. Atunci Zeus trimite vorba lui Ahile si lui Priam, primului sa accepte darurile regelui troian, celui de-al doilea sa mearga fara teama sa rascumpere corpul mortului.
Pentru a feri pe Priam de urgia aheilor trimite in ajutor pe Hermes, Zeul. Acesta se preschimba intr-un tanar mirmidon si mana carul cu muli (boi) si cai (in dar pentru Achilie). Priam pleaca insotit de un crainic.
Homer nu il pomeneste la intoarcere pe Hermes, in car, insa metopa de la Adamclisi arata altceva. Considerand actiunea desfasurandu-se de la stanga la dreapta am cazut de acord ca este vorba despre intoarcerea si rascumpararea trupului neinsufletit al lui Hector, razboinicul.

Plus de asta, carul este golit de daruri si caii, de asemeni, lipsesc din metopa. Logic vorbind, mai importanta este scena finala cand trupul fusese luat decat actiunea pana la cortul lui Achilie (care era de fapt o baraca din lemne si stuf, cu gardulet si ograda imprejur.
P.S. Pana sa ajunga in Troia, Elena a zabovit 10 ani cu Paris prin diferite locuri. Amintim aici ca au fost spre Egipt (Tulcea) apoi pe la fenicieni (cei mai iscusiti marinari ai antichitatii). 10 – 11 ani dureaza razboiul troian. Astfel de cifre ne indeamna sa gasim varsta Elenei destul de inaintata. A lui Paris Alexandru si mai inaintata. Asta inseamna ca si Elena si Paris erau mai in varsta ca Achilie.