Nu ne-am fi gandit, desigur, la acest joc al literelor daca nu ne-ar fi impins soarta. Si, magulindu-ne de norocul nostru, am zis sa-l expunem judecatii celor ce se suie deasupra noastra cu mintea si sufletul.
Toata lumea stie deja despre Xerxes. Nu pentru ca s-ar fi documentat, ci pentru ca filmul The 300 a fost reusit pentru vremea sa si s-a pastrat in memorie. Xerxes a fost regele Imperiului Persan care a atacat Grecia si care, la un moment dat, a fost tinut in sah de regele Spartei intr-un canion, dimpreuna cu inca 300 de viteji. 
Daca va amintiti, se vorbea in posturile anterioare despre localizarea Spartei in Dobrogea de astazi, anume Casimcea. Click aici pentru mai multe detalii. Ceea ce ne face sa intelegem ca regele Xerxes dorea sa invadeze Dobrogea (strabunii lui erau “pasionati” sa-i atace pe massageti si pe sciti – aproape ca se confunda intre ei, caci teritoriile acestora se aflau prin Moldova, Basarabia si usor Ucraina de astazi).

Dar nu aici vrem sa conducem discutia noastra, ci aceasta a fost doar o paranteza.
De curand a aparut intrebarea de ce exista diferenta intre Don Quixote si Don Quijote. Diferenta o face tara unde este pronuntat, astfel ca, in Spania cea originara lui Cervantes (sa stiti ca scrie impecabil) se scrie QUIXOTE. In timp ce in Franta (unde se afla ordinul iezuitilor din care facea parte Cervantes) se scria QUIJOTE. Pronuntia, insa, a lui QUIXOTE este CHIHOTE, adica X se pronunta H. Dar asta in limba veche a Spaniei. Astazi nu stiu cum este, insa stiu sigur ca numele George se scrie ca atare dar se citeste HORHE. Va prindeti? X-H-G.
Acelasi lucru se aplica numelui XERXE (fara terminatia greceasca -es). XERXE devine prin inlocuirea lui X cu G, GERGE. Si iata cam cat de vechi este numele George.
P.S. Pentru cultura noastra generala, in imagine nu este Don Quixote, ci Regele Xerxe. Zambesc.

By