Psihologia relatiilor

Josephine nu a putut-o intelege vreodata. A oferit de-a lungul vremii umarul multor prietene sa planga pe el, sa loveasca, sa se revolte… A reusit sa scoata oameni din mocirla, alteori n-a reusit decat sa le dea un imbold si s-a mai intamplat sa nu reuseasca nimic, poate doar pe timp scurt. Si ce s-a intamplat uneori, in ciuda eforturilor depuse de multi oameni, prieteni frati, parinti, cunostinte ale persoanei in cauza? Ia ghici! S-a intors la partenerul care a inselat-o, ranit-o, neglijat-o… uneori chiar si dupa unul doi ani de bocete.
Iar acum Josephine sta si se intreaba de ce? Mai ales ca unele persoane si-au luat-o-n freza si a doua oara. De ce sa reiei o relatie care ti-a facut numai rau? Desigur, se intampla de multe ori sa fie certuri si despartiri scurte, lucruri copilaresti din care-ti revii, te maturizezi si-ti dai seama ca ai facut o greseala stand departe de omul respectiv. Dar sa te bagi constient de ce a fost, de ranile inca necicatrizate, intr-o hora pe care ai mai jucat-o si din care stii ca ai iesit prafuit si calcat pe picioare pana ti-a dat sangele, e peste puterea mea de imaginatie si intelegere.
Acum, de multe ori, evit sa mai depun eforturi prea mari pentru a incerca sa conving o persoana sa-si priveasca viitorul si nu trecutul.

Incerc prin discutii s-o fac sa inteleaga ea singura, sa punea ea totul cap la cap si sa nu intervin eu decat cu o imbratisare, cu o vorba buna. Sper ca prezenta persoana care trece prin asta acum (nu stiu cum se face ca am de consolat una-doua persoane pe an) sa fie suficient de puternica si sa nu pice in mirajul momentelor frumoase si sa uite suferinta. Caci vorba aia, lupu-si schimba parul… dar naravul ba!
Cu toate aste tot ma intreb… cum sa te intorci la o persoana care te-a facut sa plangi atat de mult, care te-a inselat, tradat, mintit, neglijat, uneori lovit?! Cum??? Si de ce???